Nak potong rambut pendek?

11:09:00 pm


Yesterday bile aku belek belek audience for this blog, rata-rata menggunakan keyword "potong rambut pendek". end up google bagi link kat blog aku ni. and mesti mereka meraka yang search keyword itu berasa sangat hampa sebab tak banyak pun info mengenai potong rambut pendek kat blog ni. Hanya lah title blog aku yang bertajuk "Syasyu Rambut Pendek" and that one post yang aku tulis bertajuk "dah kehabisan rambut!!" yang mane isi kandungan die punnnnn takde lah menceritakan perihal tips potong rambut pendek ke ape ke. HUHU.

Maafkan saye.

Oleh itu, post kali ini saya dedikasikan kepada anda anda yang telah google search mengenai rambut pendek. im not expert, so dont expect it to be WOOWWW!
.
.
.
.
Okayss..kenapa tetiba korang terasa nak potong rambut pendek? adakah sebab korang terpengaruh tinguk rambut Rihanna? or terpengaruh tinguk Pixie lott? 

For me mase potong rambut pendek dulu, totally tak terpengaruh oleh mane mane artis. just time tu terase nak rebel. HAHA! orang cakap its a DON'T to cut your hair just because korang rase rebellious. Well, depends kut..for me, memang terase puas sendiri. daripada kite nak rebel buat jahat kat orang, pergi rosakkan public phone ke..

at first memang banyak comment dari orang sekeliling, ade yang positive, ade yang negative. even my bf time tu pun tak suke dengan rambut pendek aku tu. yeah,,...come on people, life needs variation. 


it iss fun to try something new. so, tips? the most important thing lah kalau korang nak pegi potong rambut, PASTIKAN ORANG YANG POTONG RAMBUT TU BETUL BETUL EXPERT POTONG RAMBUT PENDEK. kalau tak, bersedialah untuk kecewa.

Another thing, bile pergi ke saloon, prepare dengan style potongan rambut yang macam mane korang decide. its a bad bad bad idea to ask the hair stylist "macam mane cutting yang sesuai untuk saye?". walaupun tu lah sebnarnye function hairstylist, but believe me, u dont want them to suka suka hati buat rambut korang. aku pernah melayang RM 500 kat saloon bila benarkan the hairstylist buat suka suka hati kat rambut kite, in the end, i hate it.

the best feeling bile potong rambut pendek, secara automatik kita akan perasan muda (HAHA), and rasa ringan je kat kepala. eh, somehow, masalah masalah lain seperti kulit kepala kering, rambut kering, sedikit demi sedikit berkurang. 

ade yang cakap kalau rambut semulajadi curl, tak payah berangan nak potong pendek. well actually my dear, rambut aku ni semulajadi curl gak..cuma sometimes die nampak elok siket tersusun. and tak perlu kulit putih melepak untuk sesuai berambut potongan pendek. take a look at this pretty girl!

rambut die tak de lah lurus, sedikit wavy. memang pesen rambut aku ah ni camni sedikit wavy.

or

Rihanna! omaigod ni adalah rambut asal die okayh, hitam and curl kecik. somehow, he rocked it!!

potongan rambut pendek ade berjenis jenis. jenis boyish macam yang kat atas ni, or jenis yang comel comel macam ni:

Pixie Lott. Actually this is how i want to shape my hair bile dah panjang sikit nanti. simple kan? yepp, aku bukan jenis yang suke rambut yang terlalu dahsyat potongan die kut,, or terlalu unik..rambut simple macam ni dah cukup, senang nak maintain. 

Name potongan ni, layered razor cut with side-swept. 

Oh salah satu bende yang best bile rambut pendek,  senang nak urus. usually bile rambut panjang and kite dah lewat for our date, rambut still basah tak kering, time tu la nak cari hair dryer, nak iron lagi nak curl lagi, kasi style. huhu. last last keluar dengan rambut yang lembap. bile rambut pendek, kite takyah risau dah pasal tu. haha. rambut cepat kering, sikat guna tangan pun dah okay. :D


Super awesome! at first, aku nak potong macam ni time potong pendek dulu. tak ke cool Anne Hathaway potong camni? nama potongan ni Elegant Layered Short Pixie Cut. if u think of trying something yang lain daripada yang lain, try this anne's cut. HEWHEW.

This is angled bob hair style. yang best nye mengenai cutting macam ni, ianya sesuai untuk ape jenis bentuk muka sekalipun, chubby ke kurus ke, still nampak gojes. and another thing is, rambut ni sesuai untuk kasual mahupun ketika formal. kita boleh nampak jadi super cool time kasual, and time formal boleh nampak sophisticated. AHA! magic kan?! tapi, nak cari orang yang betul betul pandai buat cutting macam ni memang susah, nanti jadi version lain plak.

ni potongan pendek ala ala mushroom. nampak tak kat belakang tu, macam mushroom. ni tak same okay dengan potongan bob kat atas. i think potongan ni pun comel jugak, with the gorgeous bang on forehead. 

tell me, siape kat sini yang bile die tinguk megazine ade gambar awek jepun, die tak rase terpengaruh ngan rambut diorang? HAHAAA...aku pun tak tahu awek jepun ni pakai minyak zaitun ke ape, rambut semua nak comel. tapi nak dapat rambut comel camni, muke kena comel jugak lah. HUHU. kidding.

Super hot. cutting ni pada mulanya famous kat belah Japan and Korea, actually ni potongan untuk lelaki. who would know that one day its look hotter on women. huhu. i admire this look, unfortunately if ade rambut yang semulajadi curly, and kite tak buat straightening before having this cut, it wont work well. huhu. but still, depends on how you wanna rock it. right? :)

this is simple bob haircut. simple yet cute on whoever yang potong macam ni.

see....still gojes with curly hair right? 


Oklahhh...tu just some of potongan rambut yang aku suka, yang aku rase akan sesuai kat siape siape pun yang tengah pening nak decide potong rambut pendek  macam mane. kalau still rase tak puas hati gak, rase nak jugak tinguk banyak banyak lagi, u can check some in this link, : hairstylesweekly.com

also, kalau korang still terasa nak tahu "macam mane eik muka aku kalau potong camni..potong macam ni?"
korang leh try virtual makeover. berlambak kat internet. tak perlu download. just online. contoh kat sini.


Or, just google, HEHE. simple.

Sekian, Goodnight kaliansssssss... 

Credit to : 
hairstylesweekly.com
pinterest.com


















You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe