Hadapi Stress Anda.

9:20:00 pm


I think in this world tiada siapa pun mahu hidup dalam stress. A lot of things boleh terjejas ketika kita stress, kualiti hidup makin berkurang, tak ada mood untuk kerja, hubungan di antara kita dan orang lain juga makin terganggu, semakin tidak peduli tentang diri sendiri, dan banyak lagi.

Antara sebab yang jelas yang buat kita stress, ataupun tertekan dalam bahasa melayunya, seperti kesempitan hidup. Rasanya semua orang tahu pada zaman sekarang ramai yang terhimpit dengan kos sara hidup yang tinggi, kesukaran mencari kerja, hutang yang makin banyak. Selain daripada itu, stress juga boleh berpunca daripada masalah rumahtangga, masalah di pejabat, masalah dengan ahli keluarga, dan sebagainya.

Ada yang berpendapat cara terbaiksebagai cara menghadapi stress adalah dengan berjumpa pakar perunding, or kaunseling. tidak dinafikan memang ada bagusnya, tetapi bagi orang yang tidak berkemampuan mungkin agak sukar sedikit.

Beberapa aktiviti yang boleh kita buat sebagai petua untuk menghilangkan stress tanpa menggunakan kos yang banyak dan senang untuk dilakukan;


Bersenam


Sebaiknya bersenam la diluar. Boleh menghirup udara segar. Tidak kiralah berjalan di tepi tasik, atau berjogging, hiking, wall climbing atau berbasikal, apa pun jenis senaman. Actually hiking is a very good therapy. I will talk about hiking in upcoming post. Please read it! Tapi jika tidak berkesempatan untuk bersenam di luar, bersenam di dalam rumah atau di dalam gym juga boleh dilakukan. Bila badan kita berpeluh dan terasa aktif, secara automatik kita akan berasa ringan dan bersemangat untuk melakukan apa sahaja. Bersenam sebenarnya merupakan cara yang sangat berkesan.


Berendam















If you have bath tab at home, when you're tired after whole day get scolded by your bos, or you lost a good deal in your business, just close your eyes and sit in your bath tab and feel the warm water. stay for 20-30 minutes, it's okay. If you don't have bath tab in your house, just stand under your shower. Feel the calmness from inside. Or if you want it to be more fun, go hiking and find a river or waterfall, you gonna enjoy it and believe me all the problems that you had in mind will just become easy for you.


Berjumpa dengan rakan rakan

I know, bila kita stress, kita tak ada mood untuk berjumpa dengan orang. Kita just nak duduk dan hadapi stress tu tanpa bagitau semua orang. Okay put it this way, You don't have to tell everyone about your problem. Just go out, lepak mamak, or kedai coffee yang tak serabut dengan orang, and just talk about anything or listen to your friends' story. Sometimes, their story will inspire you to face your problem, coincidentally. And it's also good that you can get out for 2-3 hours from your house, it will be better bila boleh menghirup udara luar.


Manjakan Diri


Kadang-kadang, masalah yang kita hadapi tu sebenarnya hanya sebesar duit syiling 50 sen je. tapi semua ini juga dipengaruhi oleh badan kita. Bila badan kita terlalu exhausted, we tend to feel stress about everything. So, take a very good rest. maybe if necessary, go for a short vacation. but don't think like go away to skip the problem. you have to face it somehow no matter it's a big or small one. if you can't go for a vacation, then just go to body massage, or manicure pedicure, for girls, go for SPA! use the coupons from Groupon / Fave , they have a lot!! You can get cheaper price.


Bela Kucing!!


Okay sorry but this maybe only applicable for cat lovers. The cat lovers will understand how that little purrrrrr can easily put a smile on your face :)
*or get a dog, fish, or anything that you like!

-
Most of us pernah mengalami stress. Aku sendiri pernah, lagi lagi ketika menguruskan cafe dulu. Banyak lagi cara untuk kita menghadapi tekanan, tetapi semua cara itu tidak akan berhasil jika bukan dari kekuatan diri kita sendiri. No one will understand our stress because no one betul betul faham apa yang kita lalui. Hence, we have to fix it before we ruin everything that we have in our life.

For me, the thing i like to do when i'm stressed is talk and just have a happy conversation with my parents, my family. you can try this too.  you don't have to tell them your problem, just talk about anything, or just say hello. Because if we fix our relationship with God, and our family, mom and dad, God will care about us.

Take care everyone!









You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe