Skytrex Shah Alam

2:53:00 am

Assalamualaikum..

Alhamdulillah satu lagi hajat sebelum balik dah tercapai hari ni. weehoooo...hari ni aku, Hajar and Farhan berkesempatan  pergi berktiviti Skytrex di taman pertanian shah alam. Or lebih dkenali dengan Bukit Cerakah,OR Taman Botani Shah Alam.Taman ni barada di seksyen 8 Shah Alam. Famous dengan rumah 4 musim dia dan juga tempat orang beriadah, jogging ke berbasikal ke. Rumah 4 musim Taman Botani ni ada musim salji, musim bunga, musim luruh, dan musim panas. setiap musim akan bertukar mengikut bulan yang ditetapkan. boleh tgk kat jadual di bawah:



Since aku tak pergi pun rumah 4 musim tu, so aku just boleh cite pasal Skytrex ni je. Sorry!
For those yang berminat nak pergi Skytrex, first thing yang korang kena buat, kena ade mastercard or visa, sebab untuk pergi skytrex ni korang kena booking online. so for e-payment kena ade card lah. nak walk in boleh, tapi tak dijamin la availibility die. usually memang penuh. and skytrex hanya di buka time public holiday and weekend sahaja. and kena book dalam seminggu awal. only 25 per session. dalam sehari ade 4 session. selanjutnye pasal schedule ni korang boleh check kat www.skytrex-adventure.com .

Alright....session kitorang kul 3 petang. sampai kat bukit cerakah, kitorang register kat kaunter skytrex, and beli pass masuk jugak untuk masuk taman pertanian ni, RM3 untuk seorang  dewasa.




alamak sorry kak. ter-amik gambar time akak korek hidung plak. HAHA. 

medical declaration.

selesai register and sign health declaration, satu shuttle bus untuk ke skytrex akan datang amik kitorang.



Dah sampai kat area skytrex!!! First thing, kena pergi kaunter kat sini untuk dapatkan glove (RM3 a pair), kunci locker (RM 1, deposit RM5), and cop for borang health declaration tadi. lepastu kena pegi deck yang lagi satu untuk dapatkan harness and pakai sekali kat situ.

hah. excited sangat diorang nih.


welcome to skytrexx!!

the other deck, tempat kita ambil harness.


no worries, ade pekerja yang tolong pakaikan bendalah ni..



BRING IT ON! kitorang dah readyyy!!!!

So, tunggu arahan seterusnya daripada crew skytrex kat situ. Sebelum pakai harness tadi, better siap siap pergi toilet sebab once dah pakai harness akan terus buat activity selama 2 jam ataupun lebih. Seterusnya kitorang di bawa ke station lain untuk test and briefing.

Nampak tu?? TRAIN N TRY. part ni senang je, ada crew yang akan tolong kita kenal dengan segala jenis peralatan. Dan mereka akan menerangkan satu persatu mengenai keselamatan ketika menjalankan aktiviti nanti.

 ni laaaa cikgu kitorng. abang ni memang sempoi. kelakar and briefing die memang best. Crew friendly macam ni yang kita nak. kan?

okay after briefing kena try sorang sorang laaaa..tak tinggi kan, tapi berjalan kat atas tu begegar gegar. time ni dah kecut perut dah. rase macam, wehhh boleh buat ke ni?
.
.
.

akhirnyaa..selepas training, pergi ke start point yang sebenar. Masa ni kena naik sendiri. orang yang jaga tu tunggu kat atas je. kena tarik tali cable tu sendiri, then kena pasang harness tu sendiri. That's why time crew tadi ajar bagaimana nak guna semua, kita kena betul betul fokus. sebab tak ada crew yang akan tolong, kita akan buat semua sendiri. So kalau kita main main, tanggung sendiri la akibatnya :)

ni la pokok yang first nyeeeee..ketinggian leih kurang 3 tingkat bangunan. nampak tak tinggi eh? okay kalau korang rase ni tak tinggi, pegila amik Extreme challenge. kitorang buat big thrill je (intermediate).


tudiiiaaaaaaa.....go Hajar go!!! 


i look so small kat bawah tu/

thank God aku dah buat wall climbing beberape hari lepas. sebab konsep memanjat tangga ni lebih kurang same je. and konsep harness die pun same je. so takde la cuak sangat time ni sebab dah tahu keupayaan harness tu macam mane. tapi....struggle gile sebab tangan sakit. pain time wall climbing hari tu tak hilang lagi. berhempas pulas aku nak naik.

big thrill. 

yang first ni memang la senang. tapi lutut jadi begegar bila tgk kat bawah. sebab kita ada fear bila berada di tempat tinggi kan. lebih kurang macam naik jambatan gantung, cuma yang ni kita pijak pada tali, so rase lembut je kat tapak ni. tapi yang ni okay lagi.
\

time station kedua dan seterusnya mmg mencabar. tak sempat nak ambil gambar semua sebab tangan pun terketar ketar pegang tali. nak buat cane. okay setiap pokok akan ada satu platform tempat kita berdiri. tapi kecik je platformnye. setiap platform tidak boleh melebihi 3 orang. maksudnya kalau buat aktiviti ni secara berkumpulan. kena keep on bergerak tak boleh stay tunggu semua orang. and lagi satu, tak semua platform ada crew yang jaga. ada yang tak ada. so, keselamatan mmg daripada diri sendiri sahaja. 

Cabaran dia bukan just jalan je, ada bermacam macam jenis. and sometimes kena memanjat lagi, kena flying fox, etc.

Kalau dalam otw tu ada yang rasa nak give up, maklumkan pada crew, and they will show you jalan keluar. tapi sayang la kan nak give up. alang alang dah kat atas. just focus on the challenge, jangan pandang bawah. sedar tak sedar akan settle semua.






kena turun tangga.. okayh time ni perasaan macam nak buat bungee jumping. sebab kena berdiri kat hujung stage tu. okay tak de la sangat. sikit je.



dah habessss...ni tempat turun and exit.


ini hasil daripada 23 stations tadi.


buat ni tak berape penat la compared to time buat wall climbing. tak peluh sangat. and badan pun tak sakit. amazing kan, time aku datang tadi badan sakit sakit sebab sakit time wall climbing tak hilang lagi. bile dah habis buat skytrex ni siket pun takde dah rase sakit tu..


Dalam masa satu jam setengah kitorang berjaya menghabiskan semua station. layanan dari crew kat sini pun memang best. abang abang kat station station semua pun peramah semuanye. jadi seronok laa.start dari time register tadi sampai lah briefing sampailah kat atas pokok, semua best. 

For those yang nak cuba, simple je kena book kat website yang aku dah link kan tadi. no worries rasenye orang yang ade injurd kat lutut ke ape ke still boleh main game ni kut. its all about our fear with height. and yaa semua orang kena cuba. sebab memang fun, sesuai kalau nak buat aktiviti bersama kawan kawan ke, dengan keluarga ke. kalau untuk kanak kanak or pada yang nak try buat tapi takut tinggi sangat, ade little adventure, dalam 5 meter je. kalau yang suke extreme sikit, leh buat big thrill macam kitorang, ketinggian dalam 16-18 meter. and kalau sape suke EXTRA extreme leh buat Extreme challenge, lagi tinggi lah and ade lagi banyak challenges.

Pasal safety die, memang 80% dari awareness kite sendiri. as long as kite ikut peraturan insyaAllah tak ade ape ape. sedangkan crew kat situ pun always ikut peraturan, apetah lagi kite. and bak kata cikgu kitorang tadi, harness die buatan France. bukan buatan china. lols. 

Bukan sekadar enjoy game je, tapi we face our fear. Gituu... over tak?















You Might Also Like

4 comments

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe