Mari aku ajar cakap sabah. :P

3:00:00 am


Assalamualaikum...!

Hari ni #SabahanSays trending kat twitter weih....hahaha...kelakar bile baca. adakah aku bersifat kenegrian sebab post bende ni? no...please dont be so judgmental.  the fact is, i am Sabahan. i will always be. even aku punye slang dah agak bertukar ke arah semenanjung, tapi hati masih pure Sabahan. thats the most important thing ye kawan-kawan. And if korang orang semenanjung, doesn't mean korang takleh baca entry ni. come on...this might fun :D

Okay, about the trending thing, ahahaha..aku terase nak copy some of them yang aku bace sambil sengih-sengih. hikhik.

#SabahanSays "Anu" when they have no idea to explain the things.
nak contoh ayat?  contoh macam ni "anu ba, yang selalu kita guna untuk potong rumput, apa nama tu ah?" kat sini, "anu" tu tak de kaitan ngan organ manusia or anything yg lucah okayy! haha

#SabahanSays NDA n NGGA is different. People always mistaken us as Indonesian. #truestory
yep...always... even sometime bile aku pegi Low Yat or shoping complex laa kat kl with my bro ke anak buah ke, bile kitorang tengah nego2 harga, then the dealer akan cakap "u dari indonesia eh?" heee..and most of the time kitorang layankan je.."hak ah...dari jakarta :D"

#SabahanSays In a typical restaurant scene in Sabah, you're a 'boss', the waiter's a 'boss', the cashier's a 'boss'. Everyone is the boss.
haha i dont know how to explain this. but this is totally true. sabahan akan panggil orang lain, siapa-siapa sahaja as "boss". so kat sabah, semua orang boleh jadi boss. hahah...contoh ayat "si boss ba tu yang guna periuk tu tadi"

#SabahanSays "lari ba" when they ask someone to move/ when someone's blocking their view.
totally true. :D this one lebih kurang macam "excuse me, can u please move a bit?" or "boleh tepi siket tak?"

#SabahanSays Whenever you abuse the slang term 'bah', every Sabahan dies a little inside.
actually its kinda funny dengar non sabahan cuba guna perkataan "bah"..ahaha..sounds cute!

#SabahanSays "miring" instead of condong.haha #UniqueMuch
haaa...this is thing that always made my friends confuse. hahah...sebab aku selalu terguna perkataan ni bile nampak something yang condong. then my friends akan gelakkan aku for saying "miring" . its actually the term yg kitorang gune kat sabah!

#SabahanSays "Nduu baa" which has equal meaning as "Awlololoo" get it? Get it?
kite biase gune "alolo...kesianye demam"....kalau version sabahan "anduuuu baaa....sian dia demam.." :D easy yooo!

#SabahanSays "Bida" as ugly.

#SabahanSays di mana rumah kau ? di sana tuuuuuuuuuu . makin banyak "U" makin jauh la rumah dia hahahaha
hahahah....get it?

#SabahanSays jangan kau kacau tu anjing,kana bubut kau nanti
faham tak ayat ni? "bubut" means "kejar" .

#SabahanSays Apa kau rasa? Rasa oren..
ni bile kite nak cakap kat orang tu "padan muke ko.." hahah...dalam version sabah leh guna ayat ni "apa kau rasa?rasa oren.."

Palis palis #SabahanSays
hahah..meaning that "minta dijauhkan...". bile kite dengar something yang tak baik, contoh kite dengar "anak jiran sebelah accident kena langgar lorry.." so untuk menyatakan yang kita harap benda tu tak berlaku kat kite, kite akan cakap "palis paliss"

#SabahanSays bole bah kalo kau!i like sabah!
ni ramai yg tahu kan... :D

#SabahanSays - "KUI" means "KUIH" .
hahah...betul sangat!

#SabahanSays you say 'milo ais' we say 'milo ping'
yep....but terengganu pun gune ping kan?

#SabahanSays other then buduh, we will say palui.
buduh means bodoh la.. hehe...

oraitt sume yang aku list kan kat atas ni kire general sabah la...populasi kat sabah kat lebih banyak dusun kadazan. so slang orang sabah memang kebanyakan nye more tu dusun kadazan. but, yang kat bawah ni more tu bahasa Brunei sabah, which bangsa aku lah.. ehee. actually aku sendiri tak terer cakap bahase brunei. when my mom ngan my dada berborak, leh jadi konpius!

"bejalan batis" = jalan kaki. Eg "bejalan batis ja aku pegi sekolah"#SabahanSays

#SabahanSays "malar" = selalu,kerap. Eg "malar juga kau nda datang kelas? Malar bejaur"

#SabahanSays "sadang" = sudah-sudahlah. "tah" = lah. Eg,"sadang tah bejaur. Belajar la"

"bejaur" = bejalan jalan,befoya foya. Hehe #SabahanSays


and banyak lagii...aku dah tak larat. hahah...so sekian pembelajaran kita pada hari ini. insyaAllah kalau ade lagi yang aku ingat, nanti aku add lagi yep..eheheh.. kalau cek boleh cakap kedah...pasai apa hangpa x boleh cakap sabah?



Goodnight  and assalamualaikum.. :)





You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe