Krabi : Day 1 (12 Oct 2012)

8:42:00 pm

Yeahhh..setelah didesak beberape kali oleh kawan2 yang nak sangat tau cite kitorang bercuti kat Krabi, akhirnye aku gagahi gak pakse badan aku utk bangun dak duduk ngadap laptop ni. malaihh nyaa!! Huhu...iyo lahh...meh start with our first day, hari bertolak....

Sebenarnye kitorang bertolak pada 11 0ct, malam tu. kali ni kitorang pilih nak naik bus. perjalanan agak jauh weii..10 jam ...tu pun maybe lebih dari 10 jam. tak pe lahh...kite try yerr...kitorang smpai kat stesen bus lebih kurang kul 10.30 mlm. Tiket kul 10.45 mlm. memang kalau nak naik bus ke Hat Yai dari Shah Alam ade satu ni je. coach selesa la..sesuai untuk perjalanan jauh. aku duduk ngan wani. pasangan becinta tu plak duduk depan kitorang. aku dah ready dengan tahap kesejukan maksimum bas ni, nak plak jauh kan..so dah pakai baju lengan panjang and seluar pendek memang tak boleh la kan.
Perjalanan yang jauh aku dah prepare ngan iPod, dah charge battery penuh. lagu sume dah update, gambar pun dah update. buat tatapan di sepanjang perjalanan. :')

at station bus seksyen 17 shah alam. haa..barang mcm nak gi 5 bulan.huhuhu


aiman and anis.

Mak aih bus, sejuk nak mampus. so anyone yang nak travel naik bus lepasni gi Hat Yai, baju lengan panjang and seluar tak cukup. pakai la baju tebal, and seluar tebal, stokin. and bawa la selimut. selimut memang disediakan, tapi still, sejuk sangat!!! Sepanjang perjalanan, wani sedap jeeee tido. aku anis ngan aiman, memang tak tido. si aiman tak tdo sbb melayan si anis yg hyper. hahaha..aku tak tdo sebab sejuk sangat wehh...tdo kejap jek..bile bus benti kat perhentian, memang kitorang turun la duk luar. huhu..

5.48am (waktu Malaysia)
Bus benti kat perhentian Chang Lun.im still sleepy, xtido sangat sebab sejuk yg melampau! need someone to hug me :( . semua bus akan berhenti kat sini untuk amik form, mcm pas untuk masuk Thai. kite kena isi. usually conductor bus yg akan collect passport kite and amikkan form tu. so, i guess kastam just nearer..yeayy!! oh yaaa Kitorang dapat tahu sape nak tukar duit thai kat sini, leh dapat murah. 9.99 wehh! rugi lerr kitorangg...kalau tau tukar kat sini jek!!

6.30am (Waktu Malaysia)
Sampai la kitorang kat kastam. kat sini kitorang semua kena turun bus untuk check pasport masing2. mak aih ramai sangat orang. kite kena beratur. ni bukan time ramai pelancong, so agak bernasib baik takde lah panjang gile beratur.


Pejabat Pentadbiran Bukit Kayu Hitam, Kedah.

beratur beratur!

After passport check, naik bus semula and then bergerak menuju ke Thailandddd!! sawadikappp!!! sampai di thailand, kena turun bus lagi. kali ni kena bawa beg sume. thank God aku bawa satu je backpack. takde la berat sangat. sini ramai gile orang. kena dapatkan cop, and scan beg.



leceh, memang leceh sangat..turun naik bus, pastu beratur plak. tapi dah name pun nak adventure, so cool je lah. hahah. kalau yg nak travel ngan anak2 kecik tu, memang kesian la. better bawa kete sendiri. kalau gune private car, tak perlu turun, just drive thru. :)

7.21am (waktu thailand)
yeayyy dah sampai Hat Yai..sawadikaaappp...dah beli tiket van pegi Krabi. Harga sebenar 280 baht. tapi lepas nego nego dapat la 260 baht. no worries. lepas bus benti kat station bus Hat Yai, akan ade bebrape orang  datang kat kite and tanye kite nak gi mane. just cakap nak gi Krabi naik van. so dorang akan bawa kite gi kaunter tempat beli tiket. as long as blh nego, nego jek..:D eheee...susah sangat nak communicate kat sini, most of them tak tau cakap omputih. bahasa totally diff, and all the signboards, memang tak faham langsung pe yg dorang tulis!

prosess nego nego harga van. huhu..

dah dapat tiket van!

tulis tulis hutang




8.30am
Van nak bwa kitorang gi Krabi dah smpai. driver die sgt tak friendly. garang plak tu. tak best :( so not like Bali. kat mane2 friendly. hurm..van ade aircond and memang selesa. Perjalanan ke Krabi memakan mase 3-4 jam. nasib baik selesa, boleh la smbung tido. ahaha dah tak de site seeing dah kalau keje asyik tido jek macam ni. seriously kitorang memang sleepy gile. van berhenti kejap kat Trang, before sambung perjalanan ke Krabi. Trang is a perhentian. ade kiosk jual makanan and souvenir. still, xberani nak beli makanan kat sini. huhu..walaupun kitorang agak lapar, terpakse la makan jajan and ape je yg kitorang ade.

tiga sekawan

van kitorang..leh masuk 12 orang.


1.10pm,
sampai dah di bandar Krabi. Yeayyy..!!.town die lebih kurang je macam Hat Yai tadi. heavy traffic gak la. tapi org gi Krabi bukan nk gi town die. org dtg nak gi beach die! pulau die! ahaa..skang kitorang kena cari tuk tuk plak nak pegi Au Nang. According to org yg jual tiket tadi, kalau nak gi Phi Phi island, kena pegi Au Nang and naik ferry kat situ. Tuk tuk? pe bende tu?? hahha ni haaa tuk tuk! 


excited sbb jumpe tuk tuk. hahaha


tapiii...tuk tuk kt sini bermcm2 bentuk tau. memang smart and comel-comel ngn sound system sume. kat tempat kite pun ade mcm ni, tpi kt melaka n penang jek...yeppp, beca. yg di hiasi ngn bunga warna warni n diiringi lagu dangdut. huhu..terlanjur ade counter tourist information kat situ, kitorang pegi la usya package yg ade. 

perdebatan nk cri hotel and package ke pulau. nasib si Bao ni reti speaking siket. kalau tak tah jadi ape..


Ferry ke Phi Phi island ade 3 trip dalam sehari. kul 9 am, 1 pm, and 4 pm. Selepas perdebatan yang hebat, akhirnya dapat gak kata sepakat. selepas dpt penerangan dari si Bao ni, kitorang decide nak stay kat Au Nang. Au Nang ni lebih kurang macam Kuta Bali. Cuma Kuta BAli tu kawasan agak besar, Au Nang ni kecik je. kire ade tempat shoping, hotel2, kedai makan. Perjalanan ke Au Nang amik mase 25 minit plak. Harga tuk tuk dari Krabi ke Au Nang 100 baht satu kepale. tapi lepas nego nego..kitorang dapat 50 baht satu kepala. haha..sian si Bao ni. dah la package die pun kitorang minta murah. muahahha..and kitorang kensel plan nak stay kat Phi Phi island sebab ferry limited, and takut tak sempat time balik nanti since flight kitorang tengahari. But still, kitorang dah amik package untuk pegi ke Phi Phi island gak esok..just pegi tapi tak stay sana. :)



To the beach! Beach!

After 25 min perjalanan, sampai lah kami di Au Nang beach,..yep, memang lebih kurang macam Kuta, kedai2 sume. cuma bezanye, Kuta lagi banyak kedai..and lagi luas. kat sini tak seramai kat Kuta beach sebab orang datang sini bukan nak hang out kat Au Nang beach, org datang sini nak naik ferri kat Au Nang untuk pergi ke pulau2..haaa...pulau2 tu lerrrr yg kite cari!! But for today, gi check in hotel, and berjalan2 kat pantai Au Nang :)

home sweet home :)



pertandingan mencari ketam ke ape?


Au Nang street.

dinner!! tomyam and banana shake terbaik. Alhamdulillah..~


Kiranya dari kul 10.45 mlm kitorang gerak, kul 3 petang baru sampai check in sume kat Krabi, memang penat gile. tapi kitorang kuatkan diri je nak jalan2 petang tu. huhu..excited sangat sebab macam tak percaya plak dah sampai Krabi. Alhamdulillah, sampai gak hajat kitorang nak datang. plan datang ramai2 ngan housemates sume, tapi last2 4 orang ni je yang pegi. huhuhu...never mind. just enjoying our days here. heheh.

so, for those yang ade plan nak datang Krabi, i only can say, plan well lah. if korang just nak pergi for like 3-4 hari, its actually better if korang naik flight. sebab yela, xlama kan, bila naik bus or train, masa dah banyak terbuang untuk travel je. naik bus or train takda masalah, infact, blh saving gak la dalam hundred something. and pengelaman tu gak ah, bila kita terpaksa communicate ngan org2 tempatan, different language, then cari tempat sume, kinda interesting la..dah mcm pelancong betul dah. hahah..if u plan to travel with plane, u can get a ticket dengan harge 190++ kalau book awal. perjalanan only dalam 1 hour something. sampai di airport Krabi, akan naik taxi ke pantai Au Nang dalam 100 baht per person. actually memang harga die 100 baht for private taxi. kalau dapat 150 baht tu, pandai2 lah nego yep..hhahaa..biase la..bile tgk tourist, samua nak charge lebih. 

And sebelum nak pegi tu, try bace blog2 orang yang pernah pegi, mane restaurant halal yang korang leh pegi, most of orang-orang kat kedai makan, bile kite tanye, "halal tak?" dorang akan cakap "halal". sebab apa tau, kadang2 kedai tu serve pork, still die cakap halal. sebab die cakap halal tu maksud die, die ade makanan lain selain dari pork. makanan yang tak pork tu la die cakap halal. still, bagi kite, kite taknak masuk kedai yg serve pork. sebab die akan bercampur-campur. and kebanyakan peniaga tak kan mengaku pun dorang ade serve pork. padahal, sausage and bacon je dah pork. lagi satu, tak semestinye pork je yg buat makanan tu tak halal. ade gak sebab lain, contohnye makanan tu serve ngan arak ke, ape ke. so memang kena extra careful la dalam memilih kedai makan. then try gak cari hotel, bace review pasal hotel tu safe ke tak safe ke. Google la pasal map Krabi, what attraction in here,..then takde lah kelam kabut sangat and tak tau nak buat ape. banyak bende leh buat kat Krabi.

Adoi seksanye lahhh tulis blog and upload gambar dengan keadaan internet yang slow gile nih...haihhh....okay lahh..setelah seharian berhempas pulas tulis entry ni, aku publish je lah dulu..next time aku post plak cite hari ke-dua :)









p/s; ape yang terjadi, bende2 yang baik, kite kongsi. apa-apa yang tak baik, kite simpan, jadikan pengajaran. only yang btl2  faham je akn faham.






You Might Also Like

1 comments

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe